Minireningsverk på frammarsch
I Vara på Västgötaslätten och med en omkrets på fyra till fem mil opererar sedan 2006 Qurage Minigräv med Martin Börjesson bakom spakarna. Han är en av alla de mindre entreprenörer som är med och vattensäkrar Sverige med nya enskilda avlopp runt om i bygderna. För Martin är den optimala lösningen klar: ett minireningsverk från Uponor. En produkt som han gärna talar sig varm för hos sina kunder. Dessutom är det en lösning som är smidig att installera.
Bakgrund
Med erfarenhet från bland annat byggvaruhandeln, bestämde sig Martin Börjesson 2006 för att det var dags att prova något nytt och bli sin egen. Han grundade egna företaget Qurage Minigräv och har sedan dess jobbat med små och större grävuppdrag i och runt Vara. Bland kunderna finns både privata hushåll och företag.
Största delen av verksamheten är i huvudsak enskilt avlopp. Bara i år har Qurage installerat fem Uponor minireningsverk. En kraftig ökning jämfört med tidigare år och en trend som följer kommunens ökade krav på enskilt avlopp. En utveckling som på sikt leder till högre vattenkvalitet och bättre miljö. För hur man än vänder på saken står det värre till med landets alla enskilda avlopp än de som kommunerna ansvarar för. "Folk tror att de har bra avlopp tills man grävt upp rören. De hänger knappt ihop och många har bara raka rör, ingen rening", säger Martin Börjesson.
Lösning
Qurage Minigräv och Martin Börjesson jobbar nära kunderna och det är viktigt att kunna rekommendera en produkt han litar på själv. "Det finns hur många märken som helst påmarknaden, men man vill ha något etablerat som finns kvar i framtiden och har ett utbyggt servicenätverk", säger Martin Börjesson som alltså valt Uponors minireningsverk och rör.
"Det är enkelt och smidigt att installera. Doseringen är förinställd så du behöver inte ödsla tid på massa justeringar", säger Martin. För kunder som frågar efter billigare alternativ har han en rad argument på lager. "Driftskostnaderna med Uponor blir lägre då de billigare verken förbrukar mer kemikalier och behöver fyllas på oftare. Sedan kommer det alltid att finnas delar när det är dags för service."
"Det är enkelt och smidigt att installera"
Ett exempel på att argumenten biter är alla som kontaktat Qurage för ett infiltrationssystem men sedan beställt ett minireningsverk i stället. Mindre utrymmeskrävande och ingen risk att det slammar igen, brukar skälen vara för dem som byter sida. "En kund som var i färd att ansluta till det kommunala med pumpstation ändrade sig till ett minireningsverk från Uponor med besiktningsavtal; det blev lika bekvämt och han sparade 30 000 kronor på köpet".
Resultat
Hittills har grävningarna för enskilt avlopp flutit på mycket bra. Vid några jobb har sprängning krävts, men med dagens teknik med vattenspräckning är inte heller sådana hinder något problem. Senast installerade Martin Börjesson ett 10 personers reningsverk för en lantbruksfastighet i Larv utanför Vara. Det blev nummer fem i år och det ser ut att bli fler framöver. I skrivande stund är det värme som gäller, när Qurage gräver för att byta en oljepanna mot jordvärme. Givetvis blir det Uponors rör som får leda värmen.